Follow

Thursday, May 30, 2013

Cara Kawal Marah Dalam Islam

Semua orang takkan terlepas daripada perasaan marah . Cuma marah setiap orang berbeza-beza . Tanpa kita sedar , bila kita marah , keluar lah perkataan - perkataan yang boleh mengguris hati orang yang mendengarnya 
Bila kita marah mulalah mata , mulut , tangan , kaki nak bergerak ..macammm ni ...

kucing ni menjeling .. amboiii..

. Ada beberapa cara yang nak dikongsikan untuk kita mengawal marah menurut Islam. Moga diamalkan ..

1)BERWUDUK
Rasulullah SAW bersabda . maksudnya
"Marah datangnya daripada syaitan dan ia diciptakan daripada api sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air.Oleh itu apabila kamu marah , maka hendaklah berwuduk."
-Riwayat Abu Daud-


2)MENGUBAH POSISI
Ketika kita sedang marah , ubah posisi diri kita , jika kita sedang berdiri, maka duduk.
Jika sedang duduk berbaringlah .. Mengikut keadaan kalau nak gunakan cara ni . Jangan buat kat depan orang ramai sudah.. Nanti kene angkat pergi Hospital Sakit Jiwa.

3)BERZIKIR
Istighfar banyak banyak .. moga diberikan kesabaran oleh Allah.

4)BERDIAM DIRI
Bila kita marah , mulalah nak keluar perkataan yang tak elok. Kadang-kadang bila marah kita cakap main lepas je .. mungkin apa yang kita cakap boleh mengguriskan hati orang yang mendengar . dah dikira berdosa .. dengan ini baik DIAM sahaja. Dengan berdiam diri , semuanya akan selamat..






Mengapakah ?

Mengapakah ?
ayah dan abang-abang aku tengok wrestling , orang bergasak ..
kadang-kadang aku pun tumpang se TV tengok juga sebab bosan
aku boleh kira berapa kali aku tengok wrestling
dan aku tak paham
mengapa diorang gaduh gaduh , bertumbuk dan membahayakan diri
berpakaian seksi dan aku tengok pun seksa
boleh pecah limpa kang nanti ..
nak tunjuk siapa kuat kah ?
ayoyoyooo

dan gaduh gilir gilir pulak tu ?
siap pass - pass kat kawan lagi suruh belasah..
kenapakah ?
aku takkan paham mengapa mereka begitu ...
merebutkan tali pinggang emas kah?
apakah itu ? pffttt
adakah anda tahu  mengapa ?



Wednesday, May 29, 2013

Bawang Oh Bawang

mengapakah bila kita kupas atau potong bawang ,, secara automatik nya mata kita akan terkelip kelip minta penyepak ?   *bagi yang tak kuat godaan bawang*   macam aku lah tu . kenapakah ?


so,, bukan nak citer pasal bawang sebenarnya .. 
sebenarnya nak cerita pasal sebenarnya ..
sebenarnya aku ada rahsia
sebenarnya aku suka makan
sebenarnya aku tak buat kerja sekolah lagi
sebenarnya aku tak ada diari
sebenarnya aku tak ada crush
sebenarnya aku pemalass
sebenarnya aku tak suka kuih bangkit
sebenarnya aku pondan
sebenarnya aku seorang sarkastik sikit
sebenarnya aku tak ada tabung
sebenarnya aku pemalu
sebenarnya aku setia *ececeh*
sebenarnya aku dah merepekkk..


Tuesday, May 28, 2013

Review Blog : Pemenang Segmen Kenalan Blogger

Now !
 AMARAN - SAYA REVIEW BLOG IKUT KEPALA SAYA SENDIRI. jangan marah .. peace !

masanya untuk kita review blog ..kan review blog ada 3 orang pemenang tapi tambah lagi sorang sebab nak buat penghargaan sebab dia adalah peserta pertama yang join iaitu adik Nurin ! *tepuktepuk*



Nama adik Nurin ni sedap tau .. Nurin Irdina . Dia baru umur 11 tahun . muda muda dah berblogging :D
Apa yang best pasal blog nurin ni sebab dia ada bagi free header blog yang bertemakan kpop ,, kawaii yang comel comel sangat . nak ? pergi la tengok . Blog yang sangat simple dan ringan nak loading . Blog adik Nurin comel sangat . :).dan  KALAU  nak letak lagu , sila letak yang boleh stopkan lagu tu.. ada beberapa blogger yang tak suka dengar lagu .. ,Itu je kot yang nak komen .. Btw ,adik ni  selalu gambar bertiga dengan bestie dia ..  . haha

dan tiba masanya untuk kita review blog .. berdasarkan Encik Random...agaknya siapalah yang bertuah kan ? 
jeng

jeng
 jeng

no.9 - iema


blog kak iema cute..suka warna background.Sejuk mata memandang. Kemas je .Ada sediakan tutorial lagi tau.. Memang kemas dan comel .. cantik macam orangnya . hehe. Baru tahu kak iema ni dari Kota Tinggi ? samalah kita..conclusionnya ? Awesome !

no 24 - cik donut


cik donut . dari tawau , sabah . Blog warna pink. Suka makan donut. Blog kemas , teratur je . Suka datang blog cik donut. Blog yang sangat sweet sebab tuannya suka makan donut. Header pun kiut ! 
waa. suka suka.. kesimpulannya , cik donut awesome. !


no. 27 - aini


Kak Aini .. tua setahun dari saya.. muehheee.. nama blog dia colourful life.. Memang colourful lah blog kak Aini. Tapi more to purple. Warna ungu yang ceria dan ohsem.! blog pun kemas je susun aturnyaa.. , widget pun tak banyakk. , boleh tahu lagu apa dalan blog tu ? muehehe.kenapa semua blog yang direview ni kemas dan awesome ? ! jeless..

jadi kesimpulannya ? semua blog di atas awesome..

klik gambar untuk ke blog mereka ..

Saturday, May 25, 2013

TAHNIAH !

Assalamualaikum , hai
jadi , di sini dengan penuh rasa teruja nak mengumumkan pemenang untuk di bloglist .. yeye ~ untuk yang review nanti ya !
kepada yang tidak berpeluang menang, jangan sedih sedih nanti aku fikir nak buat  satu giveaway novel , nak ? tapi bukan sekarang mungkin lain kali .. :D untuk yang menang review blog , akan dibuat entry pada hari lain..

10 yang bertuah di Bloglist dipilih berdasarkan quotes menarik dan juga blog yang kemas lagi sopan ,


1-Roos Marlina
  • Jadilah seperti matahari , walau apapun yang terjadi tetap dengan pendirian sendiri. 
2-Nurul Syafikah
  • Kesilapan yang kita lakukan adalah pelajaran baru untuk mencapai kejayaan.
3-Munauwaratul
  • Jangan takut ambil tiket yang salah, kalau tidak kita takkan hadapi pengalaman yang sangat berharga.
4-Siti Farhanis
  • Don't judge my personality and my attitude. My personality is who I am and my attitude depends on who you are.
5-Najwa Ayuni
  • What are you today is what have you do in the past.
6-Siti Khadijah
  • Every day is a new fresh start, it is never too late to make things right.
7-Diana Azmai
  • When nobody believes in you , believe in Allah.He sees what others can't.So treat everyday as if it was your last day.Seek Allah forgiveness and pray for a good ending.


8-Twisco
  • A True Muslimah is too gergeous , even Barbie gets jealous. :3

9-Fiza Saiza
  • Menikmati kehidupan anda sendiri tanpa membandingkan dengan yang lain.
10-Syahirah Ismail
  • Don't judge people untill you know them !
  • Don't underestimate people untill you challenge them !
  • Don't judge blog by its follower.



Tuesday, May 21, 2013

Sebuah Buku .

join segmen pertama saya nak ? --> Segmen Kenalan Blogger , Hamizah

ini adalah buku kedua yang aku beli menggunakan duit yang aku simpan.. Entah kenapa , masa singgah kedai buku hari tu aku  tetibe je terdetik hati aku nak beli buku ni. tajuk bukunya ialah

jeng jeng jeng

"Seksaan dan Nikmat Alam Kubur"


aku beli dua minggu lepas dan sekarang baru sampai m/s 114 . dan aku terstop terus kat situ sebab exam.
haaa.. seram ark ? memang seram pun , kisah pasal alam kubur tu. Alam selepas kita hidup di dunia.dan menjadi perhentian seketika sebelum menuju ke alam akhirat yang kekal abadi. Uuuhh.. berminggu-minggu aku nak habiskan . sebab aku taknak baca cepat - cepat ,,sebab seram sejuk saja aku baca. Lagi satu sebab lambat nak habis baca buku ni sebab aku kebetulan pulak EXAM . Ok fine ,, sekarang dah habis exam .. aku berazam nak khatamkan buku ni..

Banyak kisah yang ada .. contohnya sebab dapat seksaan , sebab dapat nikmat , di saat kematian dan banyak lagilahh..Setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati.Kita semua akan meninggal dunia suatu hari nanti. Cuma waktunya bila ? itu yang kita tak tahu. .Tapi marilah kita bersama-sama berdoa agar Allah panjangkan umur kita untuk berubah dan bertaubat menuju ke arah kebaikan .OK Done !

. meh sini aku bagi sinopsis buku ni :-

"Melalui buku ini, kami ingn mengingatkan diri kami sendiri dan para pembaca sekalian perihal hakikat kematian dan pelbagai faedah jika kita mengingatinya selalu.Selain itu, kamu juga menghuraikan tanda-tanda husnul khatimah dan suul khatimah,seksa alam kubur,penguburan jenazah menurut tuntutan syariat Islam, takziah dan tuntutannya, kenikmatan atau seksaan yang akan dihadapi setelah kematian,amalan-amalan yang bermanfaat bagi orang yang sudah mati,tempat kembali umat manusia kelak pada hari kebangkita.Neraka untuk merasakan seksa yang amat dahsyat.Semoga Allah melindungi kita dari api neraka dan seksanya. Amin!  "


*Timbul rasa keinsafan tak dalam diri ?* hehe 

Saturday, May 18, 2013

Johorean !


Semua tahu yang kat Malaysia ni ada banyak negeri. dan beberapa negeri ada loghat mereka tersendiri.Negeri aku tak ada loghat yang tersendiri tapi ada beberapa perkataaan yang orang Johor saja yang gunakan. Entahlah tapi aku pun tak pasti betul atau tak orang Johor je guna. Sebab aku tak pernah pergi merantau negeri orang. Fyi , saya seorang 'johorean'. haha

Dalam banyak banyak loghat yang ada kat Malaysia ni , aku suka dengar orang Kedah cakap. Ada tak orang Kedah baca ni ? Serious, aku suka dengar. terutamanya Mat Luthfi cakap. haha. Hang kenal tak matluthfi ni sapa ?


ni la mat luthfi . vlogger .


ok, berbalik kepada perkataan yang orang Johor guna . Tak tahulah kalau orang negeri lain guna jugak kan .. kalau aku salah ,, tegurr .. 

gebor - selimut
gerobok - almari
bak - bawa 

ada banyak lagi kut ...

adakah aku salah ? Lagi satu orang johor ni suka tambah ekk kat penghujung ayat . Mungkin negeri lain pun guna jugak kot.. Serious ,, aku tak tahu kalau negeri lain guna jugak...pastu  tukar belakang jadi O . contohnya , selipar (selipo) Muar (Muo) . contoh lagi :

Cado - Cadar
Pasar Lambak - Pasar malam
tampo - tampar
Sokkabor - Surat Kabar
Sogame - Sekolah Agama


adakah korang menggunakan bahasa yang sama ?




Thursday, May 9, 2013

Persiapan Hadapi Peperiksaan .




Memandangkan sekarang ni musim peperiksaan pertengahan tahun .. jadi tak salah aku berkongsi perkara yang baik dan berfaedah *cehceh* (mid year exam sekolah aku minggu depan,, maknanya aku kena prepare.) . Aku kongsikan perkara ni pun berdasarkan pengalaman aku sendiri , observation pakai kepala hotak dan rujuk buku ilmiah . haha . ok . part buku ilmiah tu aku tipu.

 Sediakan Alat Tulis Secukupnya.
ok ,, yang ni amatlah penting . Aku dah pernah merana hanya sebab aku tak bawa kalkulator masa periksa math ujian formal 1 . Padahnya , aku terpaksa menjawab kertas math 1 yang berjumlah 40 soalan tu menggunakan kepala otak yang teramat genius la sangat  ni dalam masa 1 jam 15 minit.Mana soalan yang ada perpuluhan aku main hentam je jawab. Kadang - kadang aku guna kaedah dadu bagi yang aku tak  sempat jawab . Hehe. Ada juga aku pinjam kalkulator kawan aku . Moral of the story : Sediakan alat tulis sebelum Ujian !

 Jangan Study Last Minute.
Aku suka belajar last minute . sebab apa ? sebab aku malas takut kalau belajar awal awal nanti lupa ..Wahai manusia - manusia sekalian ,, amatlah tidak bagus anda melakukan tabiat ini ,, sebab banyak benda yang anda perlu ingat dan tahu dan hafal . Lagi lagi untuk subjek Sejarah yang kena ingat fakta tarikh dan peristiwa penting. Huh ? tarikh hari lahir kucing aku pun aku tak ingat , nak menghafal pasal yang lain ? Boleh ke ? Mestilah boleh kalau anda rajin . muehehe

Makan Sarapan
Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh MILO , rakyat Malaysia selalu mengabaikan sarapan pagi . Salah seorangnya adalah aku. Kenapa ? kan bagus sarapan tu ? Ye ! memang bagus sebab dapat membekalkan tenaga selepas kita dah tidur . kan masa tidur kita tak makan . bila bangun mesti lapar .. jadi kenelah makan kan ? Masa periksa ,, aku kelam kabut nak datang sekolah ,, sampai minum air pun tak sempat , akibatnya masa ujian , perut aku main lagu raya , dangdut , hip hop dan semua genre lagu keluar .. Sampaikan pencilbox pun aku dah nampak macam ayam goreng bersaiz xxl . Moral : ambil sarapan dan dapat jawab ujian dengan hati dan perut yang tenang , aman dan bahagia selama - lamanya .


# sebenarnya banyak lagi , tapi aku sangatlah penat+pemalas . Jadi  , sampai di sini sajalah 'date' kita . hehe ~

Saturday, May 4, 2013

SPONGEBOB ?

Assalamualaikum ,




hai , aku di sini mengaku yang aku masih tengok spongebob dan kartun kartun yang lain ... muehehe  korang pun tengok juga kan .kan ? tipu kalau tak ~

antara kartun kartun yang masih tengok

spongebob squarepants
kick buttowski
upin ipin

dan
lain
lain

p/s : tak ada idea nak update ,
doakan saya dapat jawab periksa setengah tahun dengan jaya nya !

Wednesday, May 1, 2013

My Precious Iris ?

Ok Assalamualaikum ..



aku memang dah semput semput tunggu buku Mypi (My precious Iris) ni sampai Johor.. aku boleh jadi gila.. harap haraplah boleh beli dan terus baca lepas periksa PMR nanti ..Amin ~.*jap ..boleh bertahan ke sampai lepas PMR?*  hehe. .. Buku ni memang best walaupun aku belum baca lagi tapi aku tahu yang buku ni memang superbb habislah !Cerita ni  banyak mengaitkan tentang agama Islam yang sangat sangat Indah. Orang-orang yang dah baca MYPI ni  kata bila baca je sampai tengah tengah ,, dah berbaldi baldi air mata .. uwaa jelesnyee kat orang yang dah baca buku ni !


Buku ni adalah sambungan daripada buku I love You Stupid( ILUS ).. nukilan Melur Jelita.. walaupun bukanlah cerita yang sebenar ,, tapi bila baca je  macam kita boleh imagine depan mata .  ! memang best gilaa la ! Buku I Love you Stupid pasal blablabla .. part paling best bila cerita pasal negara Kemboja,, di  buku nilah memang banyak mengajar aku erti persahabatan ,, kesetiaan ,, dan yang paling penting tentang agamaku dan buat aku semakin cintakan agama Islam dan juga kepada Allah. Kadang kadang memang boleh bawa kepada mata yang membengkak bila baca ..

ada satu lagi buku nukilan Melur Jelita iaitu Awak Suka Saya Tak? (ASST).. aku takde buku ASST ni tapi aku dah baca sikit.. memang superbb habiss.. citer dia memang umpphhh ! tapi novel ASST tak berapa sesuai dengan umur aku sekarang ,sebab buku tu cerita pasal percintaan yang banyak dugaan  ..*walaupun saya dah remaja tapi bukan dewasa* jadi aku tak beli dan tak baca habis.. sesuai untuk orang dewasa .. tapi ILUS dan MYPI sesuai untuk umum..hehe




Melur Jelita ada tiga buku yang memang Ohsem dan menjadi bestseller novel ! :-

Awak Suka Saya Tak?
I Love You Stupid
My Precious Iris .

nak beli ?
belilahh.. hehe
"Baca lah dengan mata hati."

#tahun ni tak nak baca novel sangat .. kalau boleh tak nak pun  -.-.. nak PMR ..muehehe