Follow

Thursday, April 23, 2015

Edunation.my

Assalamualaikum,
hye




ok,sekarang ni dah pukul 3 pagi. but i still can't sleep.Sebab tadi dah tidur.Sebenarnya aku cuba bangun dalam pukul 3 lah untuk study ataupun tuition. What ? Tuition pepagi? crazy meh.

Yes. Tuition online lah. 
kat mana ?
yey !





Terasa nak kongsi dengan semua orang sebab tak syok lah kalau aku sorang je yang dapat.The story begin....
I found this baru je this year. It's such a great thing to me. Sebab aku takleh nak pergi tuition berbayar kat luar.Sebab banyak faktor yang nak difikirkan.Lagi-lagi sekarang ni aku dah tinggal jauh dari bandar.Kalau nak pergi bandar adalah dalam 15-20 minit.Kalau speed kurang 10 minit sampailah kot.Ahaks~. Lagi satu, kalau tak pergi tuition payah, sebab aku ni jenis lambat tangkap, lepastu selalu je ponteng hahaha, lepastu yang lepas lepas punya topik pun tak study dan faham lagiJadi,aku pun gigihkan lah diri belajar sendiri.Google sini google sana. tup tup jumpa lah web ni. Alhamdulillah.
. Oh yeah. and the most important thing is aku boleh sesuka hati aku nak belajar bila.Pagi pagi buta ke, malam ke, tengah hari ke.Tidak menganggu schedule aku. Perut senang,hati  senang, eh ?

Otak senang,hati pun senang lah. hahahaha

:)


SO, thank you so much for the founder of this edunation,my.Mr.Edmon Yap.He is one of the inspirational guy for us in Malaysia. No. He is.
here the info > Edunation meet them


Wednesday, April 15, 2015

Problem - Ourself

Assalamualaikum ,



ehem, meh sini aku nak cite. eceh.. Jadi, tahun ni aku spm . Dalam satu kelas, mesti ada budak yg pandai. Top Student. Geng geng pandai dan ...

yang sederhana. macam aku. 

Aku tak tahu kenapa. Tapi setiap kali periksa. aku mesti rasa down sebab takleh score. Reda sajalah.Tapi aku rasa macam rendah diri sangat sebab separuh kelas boleh dapat markah tinggi, ranking tinggi dan aku fikir  diorang macam label aku as a low student. Pandang rendah la senang cite. Perasaan hati aku sendiri sajalah. Tapi mungkin diorang takde pun fikir macam tu. It comes so natural. 

Memang pun. The point aku nak cakap.Kita selalu rasa macam diri kita ni something wrong ataupun kurang.Contohnya lah, aku rasa macam aku pakai baju ni tak lawa.. nampak pelik gila kot .

Padahal..

People around us doesn't care at all. Mungkin care lah.jugak  Tapi selalunya diorang tak fikir pun baju yg kita pakai tu pelik or whateverlah..asalkan pakai baju.. Kalau tak pakai barulah nampak pelik...pftt.

Conclusion yang aku nak cakap adalah , the problem is come from ourself.It took me few years to ignore the feeling.. eceeceh. BAJET .-..-

Nak merendah diri tu boleh tapi jangan melampau . Nanti orang pijak kepala.

teringat pulak masa kat sekolah semalam Cikgu Sejarah mengatakan Meniru juga adalah salah satu proses pembelajaran. Oh yeah.. Nak baik dan jujur sangat pun tak boleh.,nanti orang pijak kepala.

Sometimes we should be bad The good bad.. AHahaha.

peace

Sunday, March 22, 2015

Diagnosis 2

Assalamualaikum .
Hye :)

     
                                             


 Mungkin orang fikir buku ni sesuai untuk budak medik sahaja atau doktor-doktor. Tak juga. Sebab aku pun baca. Haha. And i am only seventeen kot. Apebende lah baca buku ni.
Faham ke istilah perubatan?. Bolehla sikit. aku belajar bio. Haha *


Eh?

 Tapi tak semestinya kena jadi student medik atau kena ada mengena dengan perubatan baru boleh baca.Kisah nya lebih kepada pengisian ilmu agama.Perihal kematian, kekuasaan Allah. Yeah.That is the main point for me to read this book. Semua kisah dr. dalam buku ni best.

Story yang aku selalu baca. Story dari Dr. Mafeitz. Ada satu story tajuk A.M.S , selalu ingatkan ayat ni.

"Allahumma yassir wala tu'assir.Rabbi tammim bilkhoir.Birohmatikaya Arhamarrohimin."

"Ya Allah, Permudahkanlah Jangan Dipersulitkan dan Kau Akhirkanlah dengan Kebaikan."


Aku tahu pasal ayat ni, tapi aku tak selalu amalkan. Baru ingat.
Tersentap sikit bila baca..Ouch... Sadiss ..

Itulah
,,maksudnya  bila susah perkara pertama yang kita kena ingat "Allah"  :). Mohon pada Allah.

May Allah Ease Everything .